fbpx
1tra2022

Vodič kroz početak poduzetništva

signum, početak poduzetništva, telekom paketi, b2b paketi, b2b telekom, start4biz

Odluka za pokretanjem vlastite tvrtke je pala. Kako bi vam pružili vjetar u leđa, donosimo vam zlata vrijedne savjete za početak poduzetništva. Sve što vam treba (i sve što će vam olakšati život) otkrijte u sljedećim redovima.

Paušalac ili j.d.o.o. – pitanje je sad

Paušalni obrti su sve popularniji odabir mladih poduzetnika. Odlična su prilika za samozapošljavanje, ali važno je da znate par glavnih stvari:

 • Odgovarate svojom privatnom imovinom
 • Ne moraš si isplatiti direktorsku plaću
 • Plaćaš troškove HOK-a (dobra vijest je da te prvu godinu „časte“)
 • Neke djelatnosti su limitirane završenom školom (npr. fotograf)
 • Novac možeš podizati s računa bez prevelikog pravdanja
 • Knjigovodstvo ti u načelu ne treba (imate super aplikacije koje će vam odlično poslužiti)

Ako tome dodate da nemate minimalni početni kapital, troškovi otvaranja su do 500 kuna,  a zatvaranja niži (od j.d.o.o.-a). Glavno pitanje koje si trebate postaviti glasi: „Jesam li spreman/na riskirati privatnu imovinu?“ i „Mogu li svojim poslovanjem pokriti barem doprinose dok se stvar malo ne uhoda?“. Mogli bismo reći da je paušalac genijalac.

Budući da je malo onih koji u startu otvaraju d.o.o., najčešće se „sigurni igrači“ odlučuju na j.d.o.o. Kada je nastao j.d.o.o., cilj je bio olakšati otvaranje tvrtke malom poduzetniku. Sama činjenica da je minimalni temeljni kapital 10,00 kn uz male troškove osnivanja i zatvaranja poduzeća, potaknula je mnoge da se odluče upravo na taj oblik poslovnog subjekta. Sve što možete raditi s d.o.o., možete i s j.d.o.o. Evo par stvari na koje morate računati:

 • Krajem godine 25% svoje dobiti morate staviti u rezerve (služe samo za povećanje temeljnog kapitala i pokriće gubitaka iz prethodne godine)
 • Može biti maksimalno 3 osnivača od kojih je 1 odgovorna osoba (direktor)
 • Plaćate brojne članarine (npr. HGK-u, turističkoj zajednici itd.)
 • Troškovi otvaranja su 1.000 kuna
 • Početni kapital je minimalno 10 kuna
 • Knjigovodstvo je dosta složenije od obrta (trebate imati knjigovodstveni servis)

Potpora za samozapošljavanje

Poticaji koje vam dodjeljuje HZZZ odlična su mjera koja vam omogućava da se lagano uhodate u poduzetnički svijet. Ovisno o tome kojoj skupini vaš poduzetnički pothvat pripada možete dobiti do 120.000 kuna bespovratnih sredstava. Cijeli postupak je dosta jednostavan, budući da uz vas sve prolazi dodijeljeni savjetnik. Osim savjetnika, odlično je što Plavi ured nudi mogućnost edukacija koje će vam itekako pomoći. Tamo ćete možda pronaći i prve klijente, ali ono najvažnije – naučiti podosta o poduzetništvu. Obje strane će vam pomoći da što kvalitetnije napišete poslovni plan, a odlična stvar je što u troškovnik možete uvrstiti trošak knjigovodstva, doprinosa, uredske opreme i telekomunikacijski paket nužan za rad. Danas bez interneta i telefona teško da ćete raditi, a puno će vas se ozbiljnije shvaćati ako imate poslovni telefon. Imajući na umu da vam treba brzi internet, poslovni telefon i broj – osmislili smo od uvjerljivo cjenovno najprihvatljivijih usluga koje postupno možete nadograđivati.

Start4BIZ dolazi u tri paketa usluge, kreiranih prema vašim potrebama. Strelovitom brzinom najviše dostuponosti na vašoj lokaciji surfat ćete bespućima interneta i svladavati poslove bez tehničkih poteškoća. Imat ćete uvijek dostupan tim stručnjaka na raspolaganju za sva pitanja oko telefonije. Telefonskih brojeva i fizičkih telefona imat ćete onoliko koliko vam je potrebno (ovisno o paketu usluge). Cilj nam je početnicima maksimalno olakšati ulazak u svijet poduzetništva, kao i da smanje troškove poslovanja onima koji već plivaju poduzetničkim vodama.


Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Prijava na account