fbpx
23sij2019

Fiksna telefonija na mobitelu – Zoiper

Svoju fiksnu liniju, odnosno fiksni broj, možete koristiti i putem smartphonea. S obzirom na široki izbor raznih aplikacija, postoji izbor potpuno besplatnih aplikacija pomoću kojih možete biti dostupni i kroz vaš fiksni broj. Fiksni broj kao takav jest i dalje sinonim za određenu dozu profesionalnosti i dostupnosti, koju velika većina ljudi u poslovnom svijetu iznimno cijeni. Prikazati ćemo vam kako koristiti aplikaciju za pametne telefone u svrhu rada sa fiksnom telefonijom. Sučelja takvih aplikacija su iznimno intuitivna te se mnoga od njih integriraju u postojeći dialer na mobitelu, a samo korištenje je toliko jednostavno da nećete ni primjetiti da je riječ o nekoj posebnoj aplikaciji.

Osnovni princip rada jest da upišete svoje VoIP podatke (username, password i adresa servera) nakon čega će aplikacija ‘povući’ registraciju sa serverom te vam omogućiti da na mobitelu koristite fiksnu liniju. Kada nekoga zovete iz aplikacije, predstavljate se sa fiksnim brojem te isto tako kada netko poziva vaš fiksni broj, zvoniti će putem te aplikacije. Jedini bitan uvjet da to sve funkcionira jest pristup internetu sa vaše strane. S obzirom da je danas mobilna Internet veza sveprisutna, to nije problem.

Za početak, predstavit ćemo softphone aplikaciju Zoiper. Za Android uređaje ju možete downloadirati na linku ispod:

Zoiper za Android  te za iOS uređaje:  Zoiper za iOS

1.Upisati username. Najćešće je to naziv/broj ekstenzije.
2.Upisati password. Password u početku dobijete od svog voip providera.
Nakon usernamea i passworda idete na Create account.

Zoiper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. U polje Hostname or provider upisujete adresu servera koju ste dobili od svog Voip providera.

Zoiper

 

 

 

 

 

 

4. Polje SIP, UDP će ze zazeleniti ako je sve upisano kako treba te ako je registracija na server uredno obavljena. Nakon toga kliknete na Finish.

Zoiper

 

 

 

 

 

 

5. Obavezno neka Run in Background bude aktivan, na taj način se pomaže aplikaciji da normalno radi u pozadini te prilikom dolaznog poziva se uredno registrira i ‘zvoni’.

Zoiper

 

 

 

 

 

 

 

6. Idete na kreirani account te pod opcije pronađete Network Settings

Zoiper

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Pod Network Settings pronađite Keep Alive Timeout opciju, te ju stavite na Disabled.

Zoiper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada je sve odrađeno na odgovarajući način, možete proširit svoju uredsku komunikaciju i izvan fizičke lokacije, odnosno imate mogućnost fiksne linije i fiksnog geografskog broja gdje god se nalazio vaš smartphone i veza sa internetom. Nevažno radilo se o mobilnom internetu ili internetu kojeg ste ostvarili putem wifi spajanja.


Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Prijava na account